Moderne tuin
tuinwerkzaamheden
vijver tuin
Sfeer bloem
moderne tuin
LET OP: Deze pagina is niet ontwikkeld door van Maanen en Leyten Hoveniers zelf maar dient als inhoudpagina om gevonden te worden met zoekmachines, mocht u interesse hebben in het onderwerp wat behandeld wordt op deze pagina neem contact op met van Maanen en Leyten Hoveniers.

Het huis betrekken bij het tuinontwerp.

Het is belangrijk bij het ontwerpen van een tuin de woning zelf erbij te betrekken.
Een tuin aanleggen, dat is makkelijk. Volg het ontwerp van de buurman en voeg alleen die struiken en planten toe die al in de vorige tuin stonden. Daarmee kunnen geen fouten gemaakt worden.
Het is beter eerst eens vanuit het huis de tuin in te kijken, en daarna vanaf de straat naar het huis te kijken. Wat nu nog een kale, rommelige indruk maakt, moet over een paar weken een mooie, frisse en unieke tuin worden.

Basisinformatie is als eerste nodig.

Er zijn natuurlijk een paar basisgegevens die u nodig hebt bij het ontwerpen van een tuin.

  • Bent u van plan al het onderhoud zelf te doen, dan moet u het ontwerp aanpassen aan de kennis en kunde die u in huis hebt.
  • Zijn er kleine kinderen in huis, die niet kunnen zwemmen, wacht dan liever met het aanleggen van een fonteintje of een visvijver.
  • Hebben de leden van uw gezin ideeen voor de tuin, en kunt u die ideen in de plannen opnemen? Er ontstaat een wensenlijst.
  • Wat zijn de exacte, correcte afmetingen van de tuin. Zorg ervoor dat de maten correct zijn, niet even afstappen, maar een meetlint gebruiken.

Dan gaan we naar de tekentafel.

Met alle ideeen en plannen op een lijst gaan we aan het tekenen. Begin met het berekenen van een handige schaal. Daarvoor hebt u nodig de werkelijke maten van de tuin en een sleutel, de maten die u kunt gebruiken voor de tekening. Een goede schaal is 1 : 100. Dat wil zeggen dat een centimeter staat voor een meter. U kunt ook detail tekeningen maken in een andere schaal.

Het getekende resultaat hoeft geen architectonisch ontwerp te worden, dat kan altijd later nog. Het gaat er bij het schets ontwerp om een algemeen idee te verkrijgen over hoe de tuin er uit gaat zien , maar ook de hoogte van de kosten kan met een goed ontwerp bepaald worden.

Breng kleur in je ontwerp aan.

Het is wel aan te raden bij het ontwerp kleuren te gebruiken. En dat niet alleen omdat een ingekleurde schets best mooi kan zijn, maar omdat u beter kunt zien hoe de tuin er uit zal gaan zien.

Begin met de wensenlijst grofweg uit te tekenen op papier. Daarbij gaat het op de grove maten van het terras, het gazon, de bomen en de struiken. Nu kunt u ook uw schuur een plekje geven. De voorzieningen, zoals water en elektriciteit moet nu ook een plaatsje krijgen in uw schets. Dus niet alleen de lantaarns, maar ook de kabels in de grond. Niet alleen de kranen maar ook de leidingen.

Het huis is een essentieel onderdeel, daar gaat het om bij het tuinontwerp. Ook het uitzicht vanuit het huis en de manier waarop het terras is betrokken bij de woonkamer zijn belangrijk. Het moet net zo gezellig zijn in de tuin als in de woonkamer, betrek daarom ook de tuinmeubelen bij het ontwerp.